Blog

A koronavírus okozta helyzet változásokat hozott a lakberendezési trendekben is

Szinte minden szektorban változásokat hozott a covid-19 vírus, mely komplett üzletágakat kényszerített visszavonulásra, esetenként bukásra. A lakberendezés szerencsére egy olyan terület, mely az életterünkről szól, s komfortérzetünket szolgálja, s a változásokat sem lehet rossznak bélyegezni, azzal együtt, hogy a boltok forgalmai erősen visszaestek az utóbbi két évben. Nem minden fekete-fehér, és most nem a lakás színkompozíciójáról beszélünk, hanem a nézőpontról, mit okozott a pandémia. Nem csak rosszat kaptunk a covid-tól, ha otthonainkra gondolunk.

A vírus egyértelműen felhívta figyelmünket az otthon fontosságára, élhetőségére

A karanténhelyzet különböző szempontokra világított rá, életterünkkel kapcsolatban. Előtérbe kerültek azok a megoldások, melyeknek mentális egészségünk, közösségi életünk, családi harmóniánk szempontjából meghatározó szerepük van. Jóval több organikus, természetközeli és natúr tárgy került be otthonainkba, hangsúlyozva a kültérrel való kapcsolatunkat. Otthonaink átgondolt kialakítása, átrendezése, került előtérbe, egyik szempontból a funkcionalitás, más téren a természetközeliség szempontjából. Így változtak a trendek 2021-ben, a járványhelyzet hatására, hiszen a vírus arra kényszerített minket, hogy bent maradjunk, így szemléletmódunk is megváltozott arról, hogyan tekintünk otthonainkra.

Home office és családbarát megoldások

Az otthoni iroda lakóhelyünk egyik legfontosabb terévé vált, tekintettel a távmunka, vagy home office példátlan növekedésére. Akinek eddig nem volt otthon irodahelyisége, vagy külön szobára erre, most muszáj volt megoldani, és kialakítani akár a nappaliban egy olyan sarkot, ahol a laptop mögött tarthat konferenciamegbeszéléseket, meetingeket, vagy dolgozhat zavartalanul akár több órán át. Fontos volt az is, hogy ez a sarok legyen áttekinthető, s egyben élhető, hiszen a vírus a mai napig kiszámíthatatlan kimenetelű, számolni kellett azzal, hogy hosszabb távra alakítjuk ki ezeket a munkasarkokat. Ezzel együtt azt is meg kellett oldani, hogy ha erre csak egyetlen helyiség van, akkor hogyan egyeztessük össze családunk életével munkánkat, gyermekeink, élettársunk igényeit. Többen a hálószobájukat alakították át irodává, de olyanok is vannak, akik elválasztottak, akár paravánnal, vagy egy nagyobb könyvespolccal egy részt a nappaliból, de voltak, akik szezonális jelleggel az étkezőhelyiséget alakították ki arra, hogy a nappal dolgozhassanak.

Otthon, szabadban

Az otthoni munkavégzés mellett az otthoni edzés is kiemelten fontos, megoldandó feladattá vált, és a külterek becsempészése otthonainkba, vagy otthonaink kinyitása a szabad tér felé. Egyre több lakásban, házban, a lehetőségekhez mérten kirajzolódtak azok az utak, mellyel a beltér és a kültér fogalma kicsit összemosódhat. Rengetegen csináltak tűzrakóhelyeket, csinosították a kerteket, egyre több konyhai megoldás került ki a kertbe, vagy a teraszra, egyre otthonosabbá váltak lakóhelyeink. Többen mesélték, még az első hullám idején, hogy ilyen gyönyörű sosem volt náluk a fű, hogy mennyi virág pompázik a kertben, fürdési lehetőséget biztosítottak a kültéren, megnyugvási pontokat a lakásban, tágultak a sportolási, kikapcsolódási és vendégváró megoldások.

Kültéri terápia

A Varaschin egyedülálló és pompás megoldásokat hozott idén, így a kültéri terápia mottójukká is vált, és kiemelt helyet kapott a design-ban. Norvégiából hozták a fogalmat, mely egy olyan filozófiára mutat rá, mely nagyszerűen képviseli a kültéri terápia fogalmának egyik lehetséges értelmezését. Ez a Friluftsliv, vagyis a „szabad ég alatt élés”, mely arra ösztönöz, hogy szoros kapcsolatba kerüljünk a természettel, annak ritmusainak megfelelően éljünk, bármely évszakban. Design elméletükkel és szakmai csapatukkal a pihenjen a szabadban kérdéskörön túlmutatva a szabadtéri élet megoldásaira keresték a választ és mutattak rendkívüli alternatívákat arra, hogy otthon is élvezhetjük a természet közelségét. Azt a tényt vették alapul, hogy akár csak két óra eltöltése a szabadban elegendő a hangulat javításához és a szerotonintermeléshez, így olyan kényelmes, modern szabadtéri hely kialakítására helyezték a fókuszt, amely a nap különböző időpontjaiban fogad minket és szeretteinket.


A Varaschin azokat az anyagokat, amelyekkel bútorait készíti, úgy választja meg, hogy a legjobban ellenálljanak az időjárási viszonyoknak, hosszabb ideig újszerűek maradjanak. A katalógusukban található, mintegy 220 szövet amellett, hogy kellemes tapintású, nem halványul el a napfénytől, nem fakul ki, és víztaszító. A párnák és a kanapék Dryfeel® megoldással készülnek, amelyek elősegítik a vízelvezetést, könnyebben száradnak, anélkül hogy penész keletkezne. Így amennyiben a kertben szeretnénk maradni, hogy élvezhessünk pár csepp esőt a hőségben, ezt könnyedén megtehetjük a Belt kanapén.

Az ágyakhoz, a székekhez és a fotelekhez használt kötélfonatok és a szövetek nem szívják fel a nedvességet, víztaszító hatással rendelkeznek. A gyártó által tervezett és szabadalmaztatott VAR # TEX PVC-szálas szövetet a rugalmasság, a kényelem, az UV-károsodással szembeni ellenállóképesség és a könnyű tisztíthatóság jellemzi. A Clever nyugágy egy kifejezetten jó példa erre, amit akár otthonainkban, akár a lakásban, akár a kertben, vagy egy erdei kiránduláson, pikniken is elővehetünk.