Blog

Napjainkra a fürdőszoba fogalma kitört a funkcionalitás szűk ketrecéből, egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy ha nem is egyenértékű, de legalább hasonlóan kiemelt figyelmet fordítsunk kialakítására, mint akár egy nappali, étkező, vagy konyha megálmodására. A fürdőszoba minősége a lakás komfortfokozatát befolyásoló tényező, ám nem volt ez mindig így. A régmúltban, már maga a fürdőhelyiség megléte, nem csak a minősége számított a lakás kényelmi értékét és árát növelő tényezőnek. A köznyelv „duplakomfortos”, illetve „luxus” jelzővel illetett besorolása érzékletesen példázza ezt, ugyanis a minősítések a lakások esetében a két, vagy több fürdőhelyiség meglétére utalnak. 

Komfortfokozati jelző a fürdőszoba

Az első világháború előtti telepszerű lakásépítések hoztak változást a múltban, amikor a kis alapterületű lakásokat már fürdőszobával együtt építették. A háború azonban a fejlődést lerombolta, majd a nagy mennyiségi igény enyhítésére szükséglakásokat, illetve komfort nélküli lakásokat is létesítettek. A második világháború veszteségei a lakásállományban is megmutatkoztak, az ingatlanok államosítása, illetve a társbérletesítés következtében számos lakásban több család közösen használt egy fürdőszobát. A hetvenes évek hozták el a fejlődést újra, amikor a felgyorsult lakásépítési folyamat a fürdőszobás lakások építését célozta meg.

Lélegző tapéták hódítanak

Mára a fürdőhelyiségek kialakítása és berendezései egyre több kényelmi funkciót nyújtanak, hatalmas teret kap az esztétika, az unikalitás, és az egyedi megoldások kerülnek középpontba. A funkcionalitás mellé egyértelműen beférkőzött az önmegvalósítás, egy fürdőszoba ma már tükrözi a tulajdonos személyiségét, vágyait és álmait. Erre kiváló példát mutat a Tecnografica Italian Wallcoverings modern tapétakollekciója, melyet javaslatunkra, egyre többen választanak fürdőszobájuk egyedivé és páratlanná varázslására. A legmagasabb szintű technológián alapuló, kivételes anyagokból készült ökológiai tapéták tervezésénél, lehetőség nyílik számtalan megoldásra. A már kész fürdőszoba anyaghasználatához és színvilágához is tervezhető a fali díszítő elem, de fordítva is működik a folyamat. Az eredmény mindenképpen egy hihetetlen módon dekoratív, művészi alkotás lesz, mely rendkívüli összhangban áll majd a fürdőszoba összes berendezésével és felületével. 

SANDRO BOTTICELLI: A VÉNUSZ SZÜLETÉSE – Olasz remekművek háttérkép a legszembetűnőbb példa arra, hogyan támogatja a fenntarthatóság, a funkcionalitás, esztétika, az antik és a kortárs művészet szimbiózisa egymást. A grafika méretei teljes mértékben adaptálhatók és testre szabhatóak a projekt igényeinek megfelelően. 


Valóságos domborművek a falakon

Egy kicsit még időzve a tapétáknál, melyek mára egészen új értelmet nyertek, meg kell említsük a Wall & decò kínálatát. Christian Benini, a márka alapítója és kreatív igazgatója, eredetileg portréfotósként kezdte pályafutását, majd divat- és reklámfotókra specializálódott. Szoros kapcsolatban állt reklámügynökségekkel és divatházakkal Olaszországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban. Fotósként élvezte munkáját, az évek során azonban egyre nagyobb érdeklődést mutatott a belső terek fényképezése iránt. A Wall & decò megalkotására 2005-ben intuíciója vezérelte, amikor egy képet reprodukált egy fotósorozat háttereként. Hamarosan világos lett számára, sokkal több mögöttes, dekoratív érték rejlik a háttérben, figyelme egyre inkább a berendezések és a tér esztétikája felé fordult. Ez egy kortárs belsőépítészeti kollekció kezdetét jelentette, amelyet később kiterjesztettek a szabadtéri területekre és a nedves beltéri környezetre, újradefiniálva a fali dekorációk stíluselemeit. 

 

Népszerű a díszítőelemes dekorfal

A Tecnografica másik népszerű újítása a dekoratív panel, melyet vásárlóink előszeretettel választanak nem csak fürdőszobájuk egyedivé tételére, s melyekből a legnagyobbak akár százötvenszer háromszáz centiméteres nagyságban is megtalálhatóak kínálatunkban. A legújabb generációs tervezési és nyomtatási technológia lehetővé teszi a falak dekoratív paneljeinek példátlan grafikai minőségét, mind a vizuális hatás (kő- vagy ásványi hatású panelek, mint például a márvány, az achát, az onyx és sok más), valamint az alkalmazott tartóelemek tekintetében (beleértve a könnyű paneleket is, matt, fényes és csökkentett vastagságú). Az olasz falburkolatok kínálatának rugalmassága a dekoratív panelek méretében is rejlik, amelyek szintén teljesen testre szabhatóak az egyedi projekthez kapcsolódó igényeknek megfelelően. Otthonában megjelenhet Olaszország harmadik, s az egész keresztény világ negyedik legnagyobb temploma, a neogót stílusban épült Firenzei dóm, egészen modern, kortárs stíluselemként.  

A Milánói székesegyház olasz gótika egyik mesterműve. A római Szent Péter-bazilika után Olaszország második és a világ ötödik legnagyobb temploma. Az olasz gyártó által készített dekorpanel éjszakai és nappali változatban is lakása kincse lehet. 

Az Indigó panel, az ametiszt kristállyal fókuszban, inspiratív módon segít belső intuíciónk érvényre juttatásában, misztikus és tudatos egyben, mely a szépségén túl rendkívül jó hatással van szervezetünkre és elmékre a mindennapokban.  

 

A funkcionalitás tehát napjainkra együtt jár az exkluzivitással és az esztétikával, ezt bizonyítják az újragondolt belső terek, a művészi vonalak, az álmok és vágyak vizuális megjelenése otthonainkban, melyek előtt már nincs határ. A következő cikkünkben, még egy kicsit időzve a fürdőszobánál, újabb művészi alkotásokat mutatunk, melyekkel bámulatos megoldásokat tudunk nyújtani az egyedi és páratlan élményért. Napjaink modern enteriőrjéhez nyújtunk professzionális szaktanácsadást harminc éve, pótolhatatlan szakmai tapasztalattal, páratlan mértékű és minőségű gyártói kínálattal. Kínálatunk lehetővé teszi, hogy teljes körű közületi megrendeléseinek is eleget tegyünk a padlóburkolatoktól kezdve a világítástechnikán át a bútorokig, lakástextíliákig, sőt a legapróbb dekorációs kiegészítőkig. Mindezt professzionális, magasan kvalifikált, hozzáértő, tapasztalt szakmai háttér támogatja meg kreatív, személyes, igényre szabott konzultációkkal.